om klasserna och yoga

YOGA KLASSERNA


Alla nivåer

Dessa klasser erbjuder något för alla, oavsett förutsättningar eftersom varje klass utgår från varje individs specifika behov när det gäller hälsa, kondition och erfarenhet. Här fokuseras särskilt på kroppens hållning i de olika ställningarna för att på sikt möjliggöra en egen hempraktik.Nivå 1

Den här klassen är särskilt utvecklad för nybörjare eller “återvändare” till yoga. Instruktionerna är enkla att följa och sekvenserna lätta att hänga med på. Här tränar vi särskilt på att synkronisera andningen med de olika rörelserna.


Nivå 2

Vill du röra på dig, sträcka och känna din kropp? Denna nivå för dig som vill träna och balansera stress i livet. I Nivå 2 finns tekniker för att balansera effekterna om du sitter varje dag vid ett skrivbord.Niva 3

Tidigare erfarenhet av yoga är nödvändigt här, varje klass har ett särskilt tema för djuplodande utforskning inom yogan. Klassens sekvenser delas ut som kompendium för studentens egen hempraktik.Lugn och Restorativ yoga

De här klasserna inleds lugnt med några mjuka yoga-övningar som värmer upp kroppen så att den kan nå djupare avslappning i de återuppbyggande positionerna. Under klassen tar vi hjälp av bolster och filtar och håller varje position i 3–10 minuter, så att hela nervsystemet får tid att helt slappna av. Klassen kan till en början upplevas som en utmaning i en tid då ett intensivt arbetsliv glorifieras men våra kroppar stärks av den återhämtning som de får genom vilan.


Mjuk yoga med Borit Karlsson 

Mjuk yoga inleds väldigt långsamt för att sedan öka i tempo och svårighetsgrad – helt utifrån den enskilda individens förutsättningar. Borit’s klasser är inspirerade av Alexanderteknik, en metod som fokuserar på att frigöra spänningar i kroppen.

Måndagspasset är lugnt och meditativt, här ges mycket tid till avslappning. Morgonpasset på torsdagar är lite mer intensivt med fokus på energigivande rörelser.


OM YOGA   Hatha Yoga

Hatha yoga, även känt som “klassisk yoga”, fokuserar på s k asanas (yoga-positioner) and pranayama (andnings-övningar).

Ordet Hatha kommer från “ha”, vilket representerar solen och “tha”, som representerar månen.

Tillsammans företräder de en slags “motsatsernas balans”. Ordet “yoga” kommer från “yok” (att sammanföra).

Många andra typer av yoga härstammar från Hathan som exempelvis Ashtanga, Vinyasa, Iyengar och Poweryoga som alla har olika inriktning och tempo.

En typisk Hatha-klass utgår från ryggens rörelsemönster och innehåller uppvärmning, sittande och stående positioner, balans, sid-stretch och rotationer samt avslutas med avslappning.


Varför yoga?


En regelbunden yoga-praktik leder till:

  • Ökad flexibilitet
  • Uppbyggnad av muskler och styrka.
  • Förbättrad blodcirkulation och hjärt-hälsa.
  • Skönare sömn.
  • Förbättrad hållning.
  • Minskad oro och kronisk smärta.
  • Ökad produktion av endorfiner, vilket gör dig gladare.

© 2019 Trishul Yoga